Kaygıyı azaltmak için 10 pratik adım

Kaygıyı azaltmak için 10 pratik adım

02.11.2021 159

1) Doğru nefes almayı öğrenin. Doğru nefes almak vücudu rahatlatır, gevşemeyi sağlar. Bunun için sol elinizin avuç içini midenize, sağ elinizin avuç içini göğsünüze koyun. Nefes aldığınızda sol eliniz hareket ediyorsa yani karın bölgeniz şişiyorsa doğru nefes alıyorsunuz demektir. Ayrıca nefesinizi üflemeden kendi halinde vücudunuzdan çıkmasını sağlayın.

2) Sınavı ölüm-kalım savaşı olarak görmeyin. Sınav sonucunda başarısız olmanız sizin değersiz, hiçbir işe yaramayan, beceriksiz bir kişi olduğunuzun göstergesi değildir. O nedenle sınav için olumlu düşünün.

3) Bedeninizi rahatlatacak fizik egzersizleri yapın.

4) Hedeflerinizi düşünerek çalışma planını gözden geçirin. Gerekirse bazı değişiklikleri yapın.

5) Kendinize zaman ayırın. Tiyatroya, sinemaya, geziye veya spor yapmaya giderek kendinizi rahatlatın.

6) Her zaman olumlu düşünerek sorunlarınızı size yardımcı olabilecek kişilerle paylaşın. Onların önerilerini dikkate alın.

7) Geçmişteki başarısızlıklarınızı değil başarılarınızı düşünün. Geçmişte yaşadığınız olaylar için üzülmeniz gelecekte yaşayacağınız olayları değiştirmez. Siz o olaylardan sadece ders alın ve geleceğinizi ona göre planlayın.

8) Başarısız olma ihtimalinizi düşünerek alternatif hedefler oluşturun.

9) Kazanamayacağım, başaramayacağım şeklinde düşünmekten vazgeçin. Bu düşünceler konsantrasyonunuzu bozarak sınavı baştan kaybetmenize neden olur.

10) Sınav kişiliğinizi değil bilginizi ölçmeye yöneliktir. Bunu aklınızdan çıkarmayın